Kunstmonument Stichting Jan Blanken Vianen 2018

Stichting Jan Blanken Vianen 2018

Stichting Jan Blanken is opgericht ter nagedachtenis aan een van de beroemdste Nederlandse waterbouwkundigen van de 19e eeuw, Jan Blanken Janszn. (1755 - 1838). Om Jan Blanken niet in de vergetelheid te laten  geraken, vatte de Stichting het plan op om in de zomer van 2018, tijdens het themajaar 'Water', een informatief kunstmonument te willen onthullen nabij de Grote Sluis aan de Jan Blankenweg. Bosch Glaskunst kreeg de opdracht vijf glazen plaquettes in combinatie met cortenstaal te ontwerpen.

Van schets tot kunstmonument
In april 2016 vonden oriënterende gesprekken plaats, waarna ontwerper Michel van de Bosch van Bosch Glaskunst de eerste schetsen inleverde. Michel van de Bosch: "Ik vond het een eer het kunstmonument voor de Stichting Jan Blanken te mogen ontwerpen en maken".

Onthulling kunstwerk

Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom onthulde samen met burgemeester Wim Groeneweg op 18 juli 2018 het informatieve kunstwerk van de stichting, in gezelschap van Rijkswaterstaat, vertegenwoordigers van de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen, de provincie Utrecht en de leden van het comité van aanbeveling. Hiernaast ziet u een korte foto-impressie van de onthulling van het kunstmonument.

Wie was Jan Blanken?
Jan Blanken Jansz. woonde in Vianen en ligt begraven in een bijzonder gietijzeren grafmonument. Onder Koning Lodewijk Napoleon, Keizer Napoleon en Koning Willem l legde Jan Blanken verdedigingswerken en grote bouwwerken aan ter beveiliging van Nederland tegen het water. In Vianen zijn diverse verwijzingen te vinden van deze voormalig Inspecteur-Generaal van de Waterstaat, zoals de Jan Blankenbrug over de Lek, een Jan Blankenweg en een kunstwerk dat verwijst naar de Waaiersluis.

Vijf plaquettes vormen één kunstmonument
Het kunstmonument bestaat uit vijf vrijstaande plaquettes van glas in combinatie met cortenstaal:

Plaquette Jan Blanken Janszn.

Plaquette Oude Sluis Vreeswijk

Plaquette Waaiersluis

Plaquette Droogdok Hellevoetsluis

Plaquette Noord-Hollandskanaal

Terug naar kunstobjecten

Stel uw vraag aan Bosch Glaskunst, wij helpen u graag

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om online de juiste keuze te maken. U bent daarom te allen tijde welkom in onze showroom & atelier in Zoetermeer. Stel hieronder uw vraag. Wij informeren u snel, vakkundig en vrijblijvend.

Indien u niet gebeld wenst te worden, vul dan hierboven een 0 in

U kunt per aanvraag 3 bestanden toevoegen