Schoonmaaktips voor diverse materialen

Het mag duidelijk zijn dat gedegen onderhoud ervoor zorgt dat het grafmonument er net zo mooi bij blijft liggen als van het moment van plaatsing. Hieronder geven we u daarom graag een aantal belangrijke schoonmaaktips voor de verschillende soorten grafmonumenten.

Schoonmaaktips glazen grafmonument

Glazen grafmonument onderhouden en schoonmaken

Veeg met een zachte doek, zachte borstel of stoffer al het loszittend zand, stof of vuil van het grafmonument af. Daarna neemt u het grafmonument af met een neutrale reiniger welke niet schadelijk is voor het glas of de lakstoffen in of op het grafmonument. Bosch glaskunst heeft een eigen glasreiniger. Deze is bij ons te bestellen en kunnen we eventueel naar u verzenden. Besprenkel in geen geval het glazen grafmonument direct met water. Temperatuurverschillen op verschillende plekken kan het glas beschadigen.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Hardnekkige vlekken kunt u het beste weg halen met een speciale soort staalwol wat bij ons te verkrijgen is.  U reinigt eerst de ramen met een glasreiniger. Daarna wrijf je ze droog, en neem je een stuk fijne staalwol. Vervolgens met cirkelbewegingen over het vuil wrijven. Natuurlijk is onze staalwol zo fijn dat het geen krassen maakt op het glas. Indien dit niet afdoende werkt beschikken wij ook over professionele glas afsteekmessen. U Houd het mesje onder een hoek van 45° en probeer voorzichtig het vuil van het glas af te krabben. Niet goed recht houden van het mes zorgt voor krassen, wees dus voorzichtig en ga nooit met het afsteekmesje over de foto of over teksten heen.

Kalkvlekken verwijderen

U kunt de kalk vlekken weghalen met azijn of een in de supermarkt te verkrijgen antikalkmiddel. Natuurlijk beschikken wij als specialist in glazen grafmonumenten over antikalkmiddelen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar wel bij Bosch Glaskunst te bestellen. Ook beschikken wij over middelen welke de kalkaanslag op het glas vertragen. Indien u een onderhoudscontact afgesloten heeft, zullen wij altijd beschermmiddelen aanbrengen.

Niet te gebruiken op een glazen grafmonument

Bijtende producten. Deze producten tasten de eventuele lakstoffen op het monument aan, tevens zijn alle glazen delen in rubber of kit geplaatst. Als u met dit bijtende product op het rubber komt, is de kans zeer groot dat u het rubber gaat aantasten. Naast dat de kit of het rubber kan verkleuren, kan het zelfs verteren. Hierdoor kunnen de glazen delen loslaten en omvallen.

Schoonmaaktips granieten grafmonument

Granieten grafsteen onderhouden en schoonmaken

Graniet is in veel verschillende kwaliteiten te leveren. Bosch glaskunst garandeert uitsluitend de best beschikbare kwaliteit te gebruiken. Gepolijst graniet vergt weinig tot geen onderhoud, door het gladde oppervlak is de grafsteen eenvoudig te reinigen met een vochtige doek of zachte borstel. Bosch Glaskunst beschikt over verschillende onderhoudsproducten en schoonmaakmiddelen welke speciaal geschikt zijn voor graniet en kunnen eventueel naar u worden verstuurd.

Let goed op wat u op het graniet zet

Kaarsvet kan moeilijk verwijderbare vlekken veroorzaken. IJzeren voorwerpen, zelfs een ijzerdraad uit een bloemstuk, kan roest op het graniet geven en in het graniet trekken. Alle grafmonumenten accessoires die wij bij het monument ontwerpen, worden door ons altijd veilig vastgezet zodat deze geen schade aan het monument kunnen veroorzaken.

Niet te gebruiken op granieten grafmonument

Bijtende, agressieve of zuurhoudende onderhoudsmiddelen moet u nooit op graniet gebruiken. Deze onderhoudsmiddelen tasten de eventuele lakstoffen op het monument aan, tevens zijn veel granieten delen in rubber of kit geplaatst. Als dit onderhoudsmiddel op het rubber komt, is de kans zeer groot dat het rubber wordt aangetast. Naast dat de kit of het rubber kan verkleuren, kan het zelfs verteren waardoor de granieten delen loslaten en omvallen.

Schoonmaaktips marmeren of kalkstenen grafmonument

Grafsteen van marmer of kalksteen onderhouden en schoonmaken

Marmer en kalksteen zijn open materialen waar sneller vuil in trekt. Het schoonhouden van deze marmeren of kalkstenen onderdelen uit het grafmonument is een lastige klus. Om de grafsteen schoon te maken of schoon te houden kunt u deze met veel water en een beetje zeepsop schoonmaken. Als de grafsteen erg verwerd is dat is geheel afschuren en opnieuw polijsten vaak de enige oplossing. Het grafmonument zal dan door ons van de begraafplaast op gehaald moeten worden. In onze werkplaats zullen we het complete monument afschuren en letters opnieuw inkleuren.

Schoonmaaktips keien / ruwe stenen en rvs grafmonument

Grafmonumenten met keien of ruwe stenen onderhouden en schoonmaken

Een ruwe steen of ruwe kei is eenvoudig met water en een harde borstel schoon te maken. Veel mensen die gekozen hebben voor een ruwe steen vinden mos en algen op de steen vaak een mooi gezicht, als de glasplaat ervoor maar schoon en duidelijk is.

Rvs-grafmonumenten onderhouden en schoonmaken

Veeg met een zachte doek, zachte borstel of stoffer al het loszittend zand, stof of vuil van het grafmonument af. Daarna neemt u het grafmonument af met een neutrale reiniger die niet schadelijk is voor het glas of de lakstoffen in of op het grafmonument.

Geborsteld rvs

Geborsteld rvs is rvs waarbij er lichten lijnen lopen over het rvs. De meest gebruikte rvs voor onze grafmonumenten is rvs 316 geborsteld korrel 320. Korrel 320 Silicium-Carbide geslepen is een standaard voorraad finish van rvs met een zeer lage oppervlakteruwheid. De korrel staat net als bij schuurpapier voor de grofheid. Doordat dit rvs geborsteld is, kunt u met een speciaal daarvoor ontworpen schuurspons ook veel vuil of plekjes verwijderen. Deze spons is ook via Bosch Glaskunst verkrijgbaar en wordt desgewenst verstuurd. Voor het verwijderen van vingerafdrukken is een zeepoplossing meestal voldoende. Gebruik voor het reinigen van rvs grafmonument  nooit een product waar chloor in zit.

Gepolijst of spiegelend  rvs

Gepolijst of gespiegeld rvs is zeer gevoelig voor krassen, let goed op bij het verwijderen van vuil en zand. Gebruik hierbij echt nooit een schuurspons of welk ander schuurmiddel dan ook. Het reinigen met een rvs reiniger is vaak voldoende. Gebruik voor het reinigen van rvs grafmonument nooit een product waar chloor in zit.

Verwijderen van vingerafdrukken op het rvs grafmonument

U kunt vingerafdrukken het makkelijkste verwijderen met een rvs reiniger voor uw keuken of simpel met een beetje zeep en water.

Hardnekkige vlekken op het grafmonument van rvs

Voor hardnekkig vuil op rvs helpt een huishoudreinigingsmiddel meestal voldoende. Natuurlijk beschikken wij ook over de juiste schoonmaakmiddelen welke wij u toe kunnen sturen. Hiermee kunt u lichte verkleuringen of droogvlekken verwijderen. Het gebruik van gedemineraliseerd water is sterk aan te raden.

Op rvs mag u nooit gebruiken:

  • Schoonmaakmiddelen met chloor
  • Bleekwater
  • Zilverpoets
  • Staalwol en welk ander schuur- of schoonmaakmiddel waar staal in is verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er kleine staalresten achterblijven die vervolgens kunnen gaan roesten.

Schoonmaakmiddelen van BGK

Wilt u liever worden ontzorgd en de schoonmaak en onderhoud van een grafmonument aan Bosch Glaskunst overlaten? Sluit dan een onderhoudscontract bij ons af.

Stel uw vraag aan Bosch Glaskunst, wij helpen u graag

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om online de juiste keuze te maken. U bent daarom te allen tijde welkom in onze showroom & atelier in Zoetermeer. Stel hieronder uw vraag. Wij informeren u snel, vakkundig en vrijblijvend.

Indien u niet gebeld wenst te worden, vul dan hierboven een 0 in

U kunt per aanvraag 3 bestanden toevoegen