Grafmonument voor een eigen graf, algemeen graf of urnengraf

Belangrijk bij het maken van een grafmonument is om vooraf te weten voor welk soort graf een grafsteen of grafzerk gemaakt moet worden. Zo wordt er onderscheid gemaakt in de eisen van maatvoering bij een eigen graf, een algemeen graf of urnengraf.

Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een eigen graf?

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder/gemeente wie er in het graf begraven wordt. Bij een eigen graf de rechthebbende van het graf. De regels voor grafmonumenten zijn bij een algemeen graf strenger dan bij een eigen graf. 

Algemeen graf

Een algemeen graf wordt meestal uitgegeven voor een periode van tien jaar. Algemene graven zijn meestal te herkennen aan een plek op de begraafplaats waar meerdere kleine grafstenen of grafzerken liggen. In dit graf liggen, afhankelijk van de begraafplaats twee, drie of vier personen begraven. Deze personen hoeven geen familieband te hebben. Men wordt op volgorde van overlijden begraven in deze graven. Met name in het westen van Nederland en de grote steden komen algemene graven voor. Een algemeen graf is goedkopen dan een eigen graf. De uitgegeven periode van een algemeen graf kan meestal niet verlengd worden. Herbegraven van de stoffelijke resten naar een eigen graf is meestal wel mogelijk na het aflopen van deze periode. Het plaatsen van een grafsteen, zerk of glazen grafmonument is meestal aan strenge regels gebonden. Welke regels er gelden verschilt per begraafplaats. Natuurlijk zijn wij op de hoogte van de regels op bijna alle begraafplaatsen in Nederland en België. Indien wij dat niet zijn, nemen wij voor uw bezoek aan ons atelier in Zoetermeer contact op met de betreffende begraafplaats. Hierdoor zijn wij op de hoogte van wat uw mogelijkheden zijn qua grafsteen, zerk of glazen grafmonument bij het betreffende graf. Er zijn begraafplaatsen waarbij u op een algemeen graf alleen een liggend zerkje al of niet van glas mag plaatsen, maar er zijn ook algemene graven waar iedereen een staande grafsteen mag plaatsen. Onze ontwerpers zorgen er in alle gevallen voor dat elk grafmonument de persoonlijke uitstraling krijgt die het verdient.

Eigen graf

Wij gebruiken veelal het woord eigen graf, maar met een eigen -, familie - of particulier graf wordt hetzelfde bedoerld. U koopt of huurt voor een bepaalde periode (deze periode kan ook eeuwigdurend zijn) een graf. Als rechthebbende mag u bepalen wie er in het graf begraven wordt. Per begraafplaats verschilt het hoeveel personen en/of urnen er in een eigen graf begraven mogen worden. De regels met betrekking tot grafzerken, grafstenen of glazen grafmonumenten zijn veel soepeler dan bij een algemeen graf. Toch zijn er nog steeds veel regels waar we ons aan moeten houden. Door onze ruime ervaring zijn wij bekend met de regelgeving rond eigen graven van bijna alle begraafplaatsen in Nederland en België. De verschillen in de toegestane maatvoering van een eigen graf zijn enorm. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn er begraafplaatsen waar op een eigen graf een monument van 130 x 260 cm is toegestaan, in Vlaardingen slechts 60 x 60 cm en in Zoetermeer 75 x 180 cm. Mochten ook wij het niet zeker weten, dan nemen wij contact op met de betreffende begraafplaats. Zo kunnen wij u bij uw bezoek in Zoetermeer precies vertellen wat de mogelijkheden zijn voor het (glazen) grafmonument. Voor elke toegestane maatvoering kunnen wij als ontwerpers een uniek grafmonument ontwerpen. Meer informatie over wat er op de begraafplaats mag kijk eens op maten grafmonumenten, daar hebben wij alle maten van grafmonumente die bij ons bekend zijn omschreven.

Voorbeelden eigen graf

Urnengraf

Een urnengraf bestaat er niet in algemeen of eigen graf. Wel kunt u de urn begraven in of op een eigen graf. Op die manier heeft u ook bij een crematie veel ruimte om de persoon te herdenken. Een urnengraf is qua regels te vergelijken met een eigen graf; Er zijn vele mogelijkheden, zolang we ons aan de door de begraafplaats vastgestelde maatvoering houden. Ook hier geldt dat wij op de hoogte zijn van bijna alle regels. Mochten ook wij het niet exact weten, zoeken wij het vrijblijvend voor u uit. Een urn kan begraven worden, zodat er een grafmonument op geplaatst kan worden. Een andere mogelijkhijd is de plaatsing van een sierurn. Deze wordt boven de grond, als onderdeel van het grafmonument geplaatst.

Voor elk graf een bijzonder grafmonument

Voor welk graf u ook kiest de mogelijkheden voor het maken van een persoonlijk en bijzonder grafmonument zijn nagenoeg eindeloos. Neem voor meer informatie over de verschillende soorten graven en mogelijkheden voor een grafmonument gerust contact op met Bosch Glaskunst. Onze ontwerpers en glaskunstenaars helpen u graag.

Brochure aanvragen

Inspiratie en voorbeelden

Stel uw vraag aan Bosch Glaskunst, wij helpen u graag

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om online de juiste keuze te maken. U bent daarom te allen tijde welkom in onze showroom & atelier in Zoetermeer. Stel hieronder uw vraag. Wij informeren u snel, vakkundig en vrijblijvend.

Indien u niet gebeld wenst te worden, vul dan hierboven een 0 in

U kunt per aanvraag 3 bestanden toevoegen