Glas

Eigenschappen en technieken van glas(bewerking)

Bij Bosch Glaskunst ontwerpen en maken wij veel uiteenlopende producten van glas, ook in combinatie met andere materialen. Van glazen grafmonumenten en urnen tot awards en bedrijfsnaamborden. De bijzondere eigenschappen maakt glas uitermate geschikt voor allerlei doeleinden. Met diverse glasbewerkingen creëren we, met name bij glazen gedenktekens en grafmonumenten voor een dierbare, mooie persoonlijke resultaten. Meer informatie over onze glasbewerkingstechnieken.

De oorsprong van glas gaat terug naar de steentijd 

Het eerste glas ontstond miljoenen jaren geleden op natuurlijke wijze in woestijnen door extreme verhitting van zand. Een andere natuurlijke oorsprong is het verglazen van lava. 5000 jaar voor Christus ontdekte de mens per toeval het materiaal glas. In die tijd werden maaltijden bereid in potten die op nitraatblokken stonden. Door de enorme hitte van het vuur smolten de blokken en werden ongemerkt gemixt met het zand van het strand. Na afkoeling werd zo het eerste glas gevormd. 

Glasblaastechniek

Glasblaastechniek

Aanvankelijk werd glas uitsluitend gebruikt voor decoratie of verwerkt in kunstvoorwerpen. Aan het begin van onze jaartelling werd in Syrië een belangrijke ontdekking gedaan: het blazen van glazen voorwerpen met een holle blaaspijp bij een temperatuur tussen de 870 °C en 1040 °C. Met deze nieuwe techniek maakte de glasblazers grotere hoeveelheden helder glas. Men blies een bol die later werd uitgetrokken tot een cilinder. Door de cilinder overlangs door te snijden drukte men de cilinder plat. Met deze ontdekking werden de in die tijd schaarse gebruiksvoorwerpen van glas meer algemeen. Glas werd verwerkt in de belangrijkste gebouwen van Rome en luxe villa's in Pompeii en tot aan de Middeleeuwen voornamelijk in kerken en paleizen. Later werden ook openbare gebouwen, herbergen en huizen van de welgestelde burgerij voorzien van glazen ruiten. Uitleg en filmpjes van de eeuwenoude techniek glasblazen en voorbeelden van geblazen urnen en as-objecten.

Getrokken glas

Begin 20e eeuw vond men getrokken vensterglas uit. In een grote bak met gesmolten glas werd een rechte staaf horizontaal gedoopt en omhooggetrokken. Hierdoor ontstond een redelijk plat oppervlak. Perfect plat was het echter niet en in de ramen uit deze tijd zie je altijd enige vervorming. De laatste fabriek in Nederland stopte in 1979 met het op deze wijze produceren van glas.

Floatglas

Het glas dat we nu voornamelijk gebruiken voor het fusen (versmelten) van glas voor grafmonumenten of kunstwerken wordt floatglas genoemd. Deze methode wordt sinds 1952 in Nederland toegepast. Men giet het gesmolten glas in een bad van gesmolten tin. Omdat glas lichter is dan tin blijft het drijven. Deze methode biedt gegarandeerd een mooi vlak oppervlak. We moeten tijdens onze productie van bedrijfsnaamborden, grafmonumenten, kunstwerken en alle andere glazen objecten waarbij we floatglas gebruiken wel rekening houden met de kant waar het glas op het tin heeft gelegen. Het is een laag die met het blote oog bijna niet waarneembaar is. Bij de ovenbewerking is het echter essentieel dat de goede kant boven ligt. Naast dat floatglas veel vlakker is dan getrokken glas, is het ook verkrijgbaar in platen van 6000 x 3210 mm en in verschillende diktes van 0,4 tot 25 mm. De laatste floatglasfabriek in Nederland sloot haar deuren in 2012. Veel van het floatglas dat we in Nederland gebruiken komt nu uit België.

Kristal plus glas

kristal plus Kristal plus glas is ook een soort floatglas. Deze glassoort is door Bosch Glaskunst geselecteerd op helderheid. Het kristal plus glas is een extra helder floatglas met een laag ijzergehalte, waardoor het bijna kleurloos is. De typerende groene rand van de meeste soorten floatglas is bij kristal plus glas niet te zien. Dat maakt het ideaal glas bij het gebruik van lichte kleuren in een grafmonument of bedrijfsnaambord. Met name bij het gebruik van roze kleuren. Een andere aantrekkelijke eigenschap van kristal plus glas is het hoge helderheids- en transparantieniveau. Naast de kleuren die aan de achterkant van het gedenkteken of bedrijfsnaambord worden aangebracht, zijn ook de kleuren die door het glas heen worden gezien helder en realistisch. Kijk in onze catalogus naar voorbeelden van grafmonumenten, urnen, bedrijfsnaamborden, interieur-items, awards en trofeeën.

Craquelé glas

Tafel(blad) van craquelé glas. Craquelé glas is ook uitermate geschikt voor scheidingswanden en binnendeuren. Craquelé glas, ook wel splitted glass genoemd, is opgebouwd uit drie lagen glas. De bovenste en onderste laag zijn gemaakt van standaard glas. Met behulp van pvb folie worden de drie lagen glas aan elkaar verlijmd. De middelste laag is gehard glas, in de volksmond veiligheidsglas genoemd. Gehard glas is door het hardingsproces aan de oppervlakte veel sterker dan gewoon glas; echter blijven de zijkanten zwak. Het voordeel hiervan is dat na het verlijmen de middelste glazen plaat eenvoudig met een scherp voorwerp kan worden gebroken. Vervolgens wordt de rand rondom geslepen. Meer informatie over glas harden en toepassingen daarvan.

Afhankelijk van de grootte van craquelé glasplaten kan het worden geleverd in dikten van 3 x 6 mm of 3 x 8 mm glas. Door gebruik te maken van gekleurde folies is het glas ook in vele kleuren verkrijgbaar. Craquelé glas kan in bijna alle vormen en modellen worden gemaakt wat het uitermate geschikt maakt voor toepassingen in het interieur van woning, winkel of bedrijfspand, zoals scheidingswanden, binnendeuren of tafelbladen (zie foto). Op tafels en andere meubeloppervlakten gemaakt van hout, kunststof of metaal biedt een glasplaat van craquelé bescherming tegen krassen. Naast de praktische eigenschappen zijn voorwerpen van craquelé glas echte 'eyecatchers' in elk interieur. 

Bekijk de catalogus
 

Stel uw vraag aan Bosch Glaskunst, wij helpen u graag

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om online de juiste keuze te maken. U bent daarom te allen tijde welkom in onze showroom & atelier in Zoetermeer. Stel hieronder uw vraag. Wij informeren u snel, vakkundig en vrijblijvend.

Indien u niet gebeld wenst te worden, vul dan hierboven een 0 in

U kunt per aanvraag 3 bestanden toevoegen